Dobre rady
- Czasem wystarczy zamienić składniki na mniej kaloryczne, pozbawione tłuszczów zwierzęcych, na korzyść roślinnych.
- Regularne positki w ciągu dnia dają nam gwarancję, że nie dochodzi do nagłych spadków poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie - do ataków głodu. W związku z tym nie jemy w pośpiechu, tylko planujemy posiłki.
- Warto przygotowywać potrawy w piekarniku, a nie na patelni. Wtedy ulubiony kurczak w panierce nie ocieka tłuszczem, a jest równie chrupiący. Zamiast bułki tartej panierujmy w płatkach kukurydzianych lub w sezamie.
- Opanowanie apetytu powoduje, że traci się ochotę na słone i kaloryczne przekąski, które sprawiłyby przyjemność, gdybyśmy byli głodni. Zjedlibyśmy ich wtedy całą masę, nie odczuwając zresztą sytości (słone przekąski nie pobudzają w prawidłowy sposób ośrodka sytości w mózgu, nie jesteśmy więc w stanie zaznać nasycenia nawet po wielkiej paczce solonych paluszków!).
Zasady zdrowej diety
- Regularne posiłki - zapobiegają nagłym uczuciom głodu
- Obfite śniadania - najważniejszy posiłek, powinny być bogate w węglowodany - daje usprawnia to metabolizm na cały dzień
- Obiad - najlepiej spożywany przed godz 14, powinien obejmować ok 60 % dziennej dawki kalorii
- Podwieczorek - najlepiej nabiałowy (jogurty, tarożki, kefiry) - białko wymusza szybszy metabolizm - lepsze spalanie, witamina D i wapń, zawarte w produktach mlecznych przyśpieszją spalanie tłuszczu
- Kolacja - najlepiej skromna i wczesna, najlepiej niech żoądek odpoczywa w nocy
Dietetyk
- zachęcamy Państwa do korzystania z usług dietetyka
- udziela porady
- układa diety indywidualnie dostosowane do potrzeb pacjenta
- terminy wizyt do uzgodnienia telefonicznie
Autorem i redaktorem serwisu jest Dr Marcin Nowak